Jeg heter Vanja Kartrud og bor på Otterøy Vestre gård, på Otterøya i Namsos kommune. Bygningene ligger øverst på gården, og går under kallenavnet Liahompen. Her bor jeg med mann og vår yngste sønn på 18 år. Våre 3 andre sønner er voksne og har flyttet hjemmefra.

Jeg er utdannet sykepleier og jobber 75% stilling som nattevakt på medisinsk avdeling på Sykehuset Namsos. Vi tok over gården i 1999, og drev med melkeproduksjon fram til 2010. Gården er i dag nedlagt.

I 2000 kjøpte vi vår første hund, labradoren Timmy som ble 14 år. Jeg drev ikke aktivt med konkurranser eller utstilling på den tiden, da det ble for travelt med barn, gård og jobben som sykepleier. Da jeg skulle ha en ny hund hadde jeg mer tid, og var på utkikk etter en allsidig rase som var mindre i størrelse. Valget falt på Dansk Svensk Gårdshund, og jeg blir bare mer og mer forelsket i denne lille rasen som har svart til forventningene og mere til.

I 2014 hentet vi vår første gårdshund, Kaos. Verdens beste treningskompis og lykkepille, men dessverre hadde han svak mentalitet og utviklet problemadferd med aggresjon mot andre hunder og etterhvert også fremmede mennesker. Jeg valgte å gi ham tilbake til oppdretter etter fire år, en svært tung dag. Dette til tross, jeg har Kaos alt å takke for interessen han vakte i meg, samt at han har lært meg utrolig mye gjennom sine problemer. 

Jeg har ikke savnet gårdsdriften, men jeg savnet selve avlen. Prosessen med å velge ut okser utfra egenskaper og indexer, kombinere med de rette kyrne og til slutt se hvordan avkommene ble. Alt fra planlegging, fødsel og spenningen med hvilket kjønn det ble er noe jeg har ønsket og oppleve igjen. Jeg bestemte meg derfor å starte med oppdrett på denne herlige rasen, og prosessen startet med å bli kjent med rasemiljøet, kurse meg og lære mest mulig om rasen  før jeg satte igang. Veien har vært brokete og lang, da jeg har hatt mye uflaks i mine innkjøp av avlsdyr. 

I 2016 hentet jeg min første tispe Heila, og noen måneder senere samme år importerte jeg Jazmin fra Danmark. Ingen av dem kan brukes i avl. I 2018 kjøpte jeg min tredje tispe Bindi, og det ble henne jeg startet mitt oppdrett med. Etterhvert har det blitt flere hunder, Sol er født her og Jippi importert fra Danmark. I tillegg har jeg flere hunder ute hos fôrverter fordi jeg må sette grensen et sted for hvor mange jeg kan ha hjemme, og den tror jeg er nådd.

I løpet av disse årene har jeg vært aktiv på utstillinger og konkurranser. Jeg konkurrerer i Rallylydighet med flere av hundene. Jazmin går  klasse 3, Heila er klar for klasse 3 men konkurerer ikke lenger og Bindi går klasse 2. De andre er under opptrening. Jeg trener også agility og lydighet, men har ikke konkurrert i disse grenene. Jeg har tatt bronsemerket i lydighet med 2 hunder. Som avveksling trener jeg spor og litt nosework. Jeg har sittet i styret i Namsos Omegn Hundeklubb fra 2015 til 2023, og har jevnlig hatt ansvar for klubbens miljøtreninger. Jeg er også medlem i raseklubben for Dansk Svensk Gårdshund og har sittet i valgkomiteen der. 

KURS OG ANNET:

NKK`s oppdretterskole del 1 og 2

Oppdretterseminar i regi av raseklubben x 4

NKK sitt seminar om HD

Foredrag om førstehjelp på hund

Foredrag om tannstell og tannhelse hos hund

Utstillingskurs med dommer Frank Christiansen

Kurs i Rallylydighet x 2

Kurs i konkurranselydighet x 2

Kurs i agility x 2

Bronsemerkekurs

Kurs i massasje av hund

Kurs i balanseball

Sporkurs og blodsporkurs

Introkurs i smeller

Man blir aldri ferdig utlært, men nå ser jeg fram til å starte på en ny epoke og lære underveis, gjennom erfaring, rådføring og kursing.

Bilder og filmer av meg og hundene finnes på min facebookside Liahompen kennel. Den kan du følge eller bare ta en titt om du ønsker det.

Del denne siden